På film

Först nu kom jag på vad det var jag egentligen skulle blogga om i förmiddags. Regalskeppet Vasas förlisning ska bli film. Antingen kan man vara en riktigt tråkig, gnällig akademisk historiker som anlägger en skeptisk min och undrar hur många grova feltolkningar av historien som kommer att hinnas med per minut (det finns fog för en sådan min när det gäller svenska historiesatsningar. Tänk bara på den förfärliga julunderhållningen ”Snapphanarna”).  Eller kan man bli som jag: helt barnsligt förtjust. En svensk sjöfilm! Med skepp från 1600-talet. Äntligen! Britterna har en hel drös historiska filmer om sin storhetstid som sjönation att välja och vraka bland. Men vi har ingen. Att den första handlar om ett skepp som inte ens är sjövärdigt bryr jag mig inte om. Regissören Anders Wahlgren verkar  ha förstått att skepp och skeppsbyggande involverar människor. Både på land och på däck. Och att dessa människor kan vara av bägge könen. Det är sannerligen en god början.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s