Äntligen höst!

Så är den äntligen här, den tid jag tycker bäst om på hela året. När sommaren sakta smyger över till höst och den nya kyliga luften är fylld av förväntan, planer, inspiration och kreativitet. Blommorna vissnar nu vackert. Jag slutar plocka bort döda blad ur växterna på balkongen eftersom fukten ger även bruna blad en ny slags lyster. Jag gläder mig åt att gå promenader under paraply, att snart få plocka fram ylletröjan och att få frossa i höstliga aktiviteter.

Från sommaren tar jag med mig en känsla av att aldrig lyckas hitta en klänning som är sval nog samt ett par marinarkeologiska studiebesök. Först ute vid vrakplatsen för Mars, det stora skrytskeppet som sjönk utanför Ölands norra udde 1564 och sedan vid vrakplatsen för Kronan, som sjönk 1676. Det sista var mest exalterande, både för att jag inte tillbringade dagen sjösjuk (som på dykbåten ute vid Mars) och för att man plockar upp föremål från Kronan vilket man inte gör på Mars. Föremål är något särskilt. De kan, i rätt sammanhang och med rätt inramning, skapa en bedräglig känsla av närhet över seklerna. Bedräglig eftersom närheten i själva verket är en fantasiprodukt. Även om man sitter med en träbit från Kronan i handen är ju tidsrymden mellan då och nu densamma. Ändå kan jag inte låta bli att låta mig svepas med av känslan. I synnerhet vardagsföremål har förmågan att göra det förflutna levande för mig. Till exempel brädor från ett laggkärl, en gång stuvad djupt nere i Kronans förrådsutrymmen. Eller kritpipor, ett föremål som förekom ständigt och jämt i amiralitetsrättens protokoll. Guldmynt, fina smycken och andra snirkligheter blir jag sällan lika fångad av eftersom de hör till en slags begränsad undantagshistoria. De flesta 1600-tals människor hade inte penningpungen fylld med guldmynt. Däremot ägde de ofta en pipa. Vad de luttrade marinarkeologerna, dykarna och museikuratorerna tyckte om att ha en överpeppad historiker ombord låter jag vara osagt. Men jag hade det väldigt trevligt.

DSC_0093

Laggkärl anno 1676

I höst ska det filas på nya forskningsprojekt och nya projekt överhuvudtaget. Ett av dem kallar jag Hemligt Projekt och är redan påbörjat. Om det löper väl ut avslöjas det väl småningom här på bloggen.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s