ur biografi över Bang

Barbro Alving (mer känd under signaturen Bang) tar tåget ned till Småland för att hälsa på Elin Wägner.

Precis den scenen fick mig att önska att jag var född ett antal decennier tidigare. Tänk att bara kunna ta tåget och hälsa på Elin Wägner!

För övrigt fylls jag alltid av en känsla av att på något sätt blivit grundlurad när jag läser biografier om kvinnor.  Med alla dessa starka människor som tog plats i samtidsdebatten – hur kan historieskrivningen, litteraturvetenskapen och alla de andra förment objektiva vetenskaperna, ständigt reducera dem till skuggor, till ett betydelselöst intet? Varför framstår det hela tiden som om det är först nu, 2010 som kvinnor är en kraft att räkna med? Skräckslaget undrar jag om alla dagens kvinnliga författare, skribenter, politiker, forskare och tänkare också kommer att sorteras ut ur historieböckerna på samma maniska och omsorgsfulla vis vi sorterat ut gårdagens!

Annons

2 tankar om “ur biografi över Bang

  1. Jag tror inte att vår tids kvinnor kan sorteras ut lika lätt. Men kanske är jag optimist… I litteraturantologin på min gymnasieskola (Svenska B) var underrepresentationen lika stor 1950-2000 som tidigare i historien.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s