Ett besök på Victory

Jag är fortfarande lite rusig av lycka. Jag har varit på museet Portsmouth historic dockyard – egentligen ett kluster av flera museer – och besökt Nelsons flaggskepp Victory. Egentligen står Nelson mig upp i halsen just nu. Det vore roligt om engelsmännen någon gång kunde prata om sin flotta utan att prata om Nelson. Men det fenomenet tänker jag ondgöra mig över någon annan gång. Kanske.

För trots Nelson är Victory en dröm för en marinhistoriskt intresserad människa. Det finns inga utställningar i världen, hur bra de än är, som kan återskapa känslan av att befinna sig ombord på ett riktigt skepp. Det är bara på ett riktigt skepp som man kan föreställa sig hur saker och ting kunde ha gått till. Det är bara på ett riktigt skepp som sådana föreställningar kan få någorlunda vettiga proportioner. Det är bara riktiga skepp som luktar tillräckligt mycket tjära. Livet ombord på Victory var ju förstås mycket annorlunda än livet ombord på skeppen under 1600-talet men vissa saker måste varit samma. Trängseln. Hierarkin och hur skeppets olika rum signalerade olika status. Arbetet. Känslan av att kravla sig upp på däck en tidig morgon för att gå på sin vakt.

Guiden hade varit officer i flottan – dock inte Nelsons även om alla möjliga olika tidsperioder i britternas värld verkar smälta samman till ett enda The navy – och gav väl en i sanningens namn mycket stereotyp bild av flottan. Vi avverkade i tur och ordning platsen för där Nelson blev skjuten, platsen där Nelson dog, den niosvansade katten och många kommentarer om en värld ”where men were men”.

Men det spelade ingen roll. Victory låg där och var sin egen, oavsett vad guiden sa om henne och hennes däck vittnade om ett myllrande, komplicerat och fängslande liv som rymde alla slags människoöden och alla slags människor. Min personliga favorit var båtsmannens och timmermannens förråd och verkstäder. Och så hålrummet där skeppets förråd förvarades. Platser där man kunde ana vardagen ombord. Det verkliga livet, fjärran från Nelsons prålande kostymer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s