Anno 1790

Alltså, jag blev till min egen stora förvåning lite hooked på Anno 1790 när jag tittade igenom hela serien i julas. Förvånad eftersom svenska historiedraman brukar vara någon slags ohygglig blandning av historieskildring á la Herman Lindqvist, dramaturgi ur Allers veckotidnings noveller och scenografi från en skolpjäs på mellanstadiet. Men Anno 1790 klarar sig riktigt bra ur de fällorna. Snyggt filmad, snygga kostymer och snygg scenografi. Inte heller försöker den vara någon slags missriktad historielektion i tid och otid. Det rabblas rätt lite fakta och är trivsamt ont om onödiga styltiga förklarande repliker som: ”jo, nu när kungen har bestämt att… så måste man väl förstå att… och följande personer kommer snart ansluta sig till en statskupp (uppräkning).” Jag gillar också korsningen av en modern polisserie och vitpudrade peruker. Det är lite Scandinavian noir över det hela, fast 220 år tidigare. Dessutom är det ju knappast en dramaturgisk nackdel att folk kan bli dömda till döden, torterade eller bara gå under i armod, barnsäng och fattigdom. Ibland blir det lite för stelt och högtravande, men det stör mig inte särskilt mycket. För det finns också en humor. Försiktiga små blinkningar till den tid man försöker gestalta.

Ta bara det här med peruker till exempel. Pudrade peruker måste vara en skådespelares värsta mardröm. Det spelar ingen roll att de var på modet och nödvändiga statussymboler på 1700 – talet, i våra ögon ser de ändå hopplöst tramsiga ut.  Polismästare Johan Gustaf Dåådh (Peter Eggers) bär följaktligen inte peruk. Men vid ett tillfälle provar han en. Och det är så underbart missklädsamt! Han ser ut exakt som man skulle känna sig om man var tvungen att ha på sig något liknande under en viktig dag på jobbet. För min del hade serien gärna fått spåra ur lite mer på det sättet och slängt all den vördnadsbjudande respekten för det förflutna helt överbord.

I övrigt är jag så nöjd över att någon ens kommit på tanken att göra en sådan här serie att jag mest tackar och tar emot. Och hoppas på en fortsättning! Det kan väl aldrig bli för mycket av revolutionära, kirurgiskt kompetenta 1700-tals poliser?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s