Bara en gnista

Vi for till IKEA igår. På vägen hem såg vi en övertänd villa. Stora lågor slog upp mot den mulnande vinterhimlen. Vi hoppades att de som bodde där hunnit sätta sig i säkerhet. Sedan tänkte jag på alla de prylar vi just skaffat oss att stuva in i våra hem. På att allt det mödosamt uppbyggda och ombonade på ett par minuter kan försvinna i flammor och rök. Allt som behövs är en liten, liten gnista.

Men samtidigt gör det kanske inte så mycket. Alla dessa prylar är ändå bara till låns. Och människorna under mitt 1600-tal ägde i de flesta fall bara kläderna på kroppen, kanske en kniv och ett par andra saker. Men inga möbler. Inga prydnadssaker. Inga textilier valda ur tjocka kataloger med glansigt papper. Deras liv rymdes i ett knyte. Det kanske var tur det, för deras hus var alltid fulla med eld som brann. Eldstäder, ljus och tjärstickor med potential att ödelägga hela kvarter eller hela städer. Bara en liten, liten gnista…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s