Ett efterlängtat myteri

Fredag. Filosoferna har sitt eftermiddagseminarium som slutar klockan tre och strax därpå fylls korridoren av deras livligt diskuterande röster. Ibland kan man höra andra muttra lite syrligt om filosofernas ”korridorsseminarier”. Alltid ska det pratas, pratas, pratas bland dessa filosofer! Och alltid är det något lärt och begåvat som får en historiker att känna sig särdeles dum och trög.

Men den här fredagen är det inte så. Den här fredagen är det trivsamt att höra deras röster och veta att de betyder att det är just fredag. Och själv har jag fått mitt första riktiga båtsmansmyteri till skänks som innehåller allt man kan önska sig. Över 80 båtsmän som kräver att få ut mer lön och i protest drar av sig sina nya båtsmanskläder och kastar dem på golvet. Men vad som från borgmästaren och ståthållarens sida ser ut som en gemensam aktion av ”sammangaddade” båtsmän visar sig i förhören vara en högst splittrad skara. Inte minst verkar cvilstånd och ålder spela roll för om båtsmännen sällade sig till den upproriska sidan, eller helt enkelt bara gick därifrån. Det är så spännande att jag nästan dör. Jag har antagligen världens bästa, roligaste källmaterial.

(Men aldrig är myterierna som på film där besättningen gemensamt tar befälet över skutan och sätter den brutala kaptenen i en liten roddbåt ute på öppna havet. Där kontrasteras godhet mot ondska, där figurerar ädelmod, rättvisa och moderna demokratiska ideal. I mina myterier finns mest fattigdom och ett komplext beroendeförhållande till de överordnade som å sin sida inte alls handlar särskilt brutalt utan mest försöker hantera besvärligheterna så gott det går, alla omständigheter inberäknade)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s