Jag står till tjänst!

Jaha, så är det ett faktum. Sverigedemokraterna tog sig in i Riksdagen och ingen som läst opinionsmätningarna före valet är väl egentligen förvånad. Och här sitter man som isolerad doktorand på sitt kontor och känner sig ganska försumbar i denna politiska skräckfilm. Men jag tänker inte vara bitter, åtminstone inte offentligt. Jag erbjuder istället vänligt och öppet mina tjänster. Sverigedemokraterna vurmar ju för mer historia. Och lever själva mitt uppe i en (påhittad) historieskrivning. Jag passar nu på att hälsa det nya riksdagspartiet att jag ställer upp! Jag tar gärna på mig rollen som historieförmedlare och historieutbildare. Och jag börjar gärna med SD:s partitopp för de som behöver bättra på sina akademiska poäng (och jag vet att ni är ett par stycken). Här är ett kursförslag för vår första termin tillsammans:

Svensk historia Grundkurs! 7,5 hp: Vi börjar terminen med att från grunden reda ut hur Sverige en gång blev till. Extra fokus riktas mot utvecklingen från rike till nation, hanteringen av minoritetsgrupper, handelns betydelse, klassisk svensk expertimport och gränsdragningar. Vid behov kan momentet läsas två gånger för säkerhets skull.

Den svenska nationalismens framväxt 7,5 hp (eller: varför Carl Larssons målningar inte är realistiska skildringar av svenskt 1800-tal) För att ge SD:s politiker en större förtrogenhet med sin egen ideologi läser vi sedan om nationalismens ursprung, nationalromantikens storhetsperiod och hur de nationalistiska idéerna så småningom blandas med socialdarwinism och rasbilogiskt tänkande vilket utmynnade i en inte så lyckad tysk regim 1933.

Xenofobi 7,5 hp  Om främlingsfientlighet och främlingsfientligt tänkande från antiken och framåt. Sverigedemokraterna är inte de enda som känt skepsis inför främlingar. Det är en högst mänsklig egenskap, men det betyder inte att den lämpar sig att bygga politik på.  Innehåller sedelärande historiska exempel: öppenhet och kulturella utbyten resulterar vanligen i kreativitet, utveckling och blomstring, medan stängda gränser leder till stagnation.

Socialhistorisk fördjupning 7,5 hp: alla människor var inte heterosexuella, vita, blonda, blåögda bönder förr i tiden heller. Det homogena Sverige är en fluffig historisk lögn som aldrig har existerat än som en sverigedemokratisk våt fantasi. Sorry.

Väl mött!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s