Till att börja med

Hej och välkomna till den nya bloggen! Den gamla finns fortfarande kvar (här), men jag kände att den hade börjat tappa sin styrsel. Jag var inte helt klar över vad jag egentligen skulle ha den till. Samtidigt har jag länge gått omkring och grubblat på den där klyftan som finns mellan den så kallat verkliga världen och den akademiska och tänkt att jag nog skulle vilja göra en slags yrkesblogg. En bro över klyftorna, en utsträckt hand mot andra sidan eller… nåja: en doktorandblogg helt enkelt. Jag var bara inte helt säker på hur det skulle gå till. Skulle jag skriva en smaskig skvallerblogg och lämna ut (uppdiktade) detaljer om mina kollegors privatliv, med risk för att bli utkickad och förvisad till andra sidan bäcken? Skulle jag skriva strikt akademiskt med långa utläggningar om kontextualitet och diskursteorier? Skulle jag helt ge upp mitt bisarra skönlitterära intresse och låtsas – för att framstå som lite mer av en historiker – som att det inte fanns? Måste jag vara intelligent och begåvad? Ska jag därmed dölja att jag sitter i solen och äter glass när jag borde läsa tonvis med böcker? Ska jag rentav strunta i bloggen och resa en stor bautasten och hugga in mina akademiska föresatser med fotnoter och allt?

Till sist infann sig lösningen av sig själv. Eller i form av Norrmejeriers stipendieutlysning. Vi i Föreningen jag är med i var nämligen bland de nominerade men vann inte. Det gjorde istället UnderbaraClara med sin mode/pyssel/fixarblogg. Jag svalde bitterheten och bestämde mig för att läsa den. Det öppnade mina ögon för en värld som jag dittills alltid hållit lite på avstånd även om mina goda vän M. gjort många tappra, heroiska insatser för att ändra på saken. En värld av kvällssol och fluffiga klänningar och vackra inredningsdetaljer och kreativ lycka i kakbak och tapetseringar. Missförstå mig rätt nu. Jag har ingenting alls emot den sortens världar. De har bara varit mig främmande. Men nu blev jag inspirerad. Jag tänkte att jag visserligen lever ett liv som ser rätt annorlunda ut och visserligen är kroniskt missanpassad till den typen av hemmafixarliv, men det innebär väl inte att jag i min doktorandtillvaro saknar stämningsfulla, hemtrevliga inslag? Borde man inte kunna överföra modebloggarkonceptet, till akademin? Istället för recept på kakor och bröd, recept på text och skrivande? Istället för hemmasydda kreationer i tyg, kreationer i papper? Istället för bilder på smakfulla inredningsdetaljer, bilder på… ja, ni kommer få se.

Sagt och gjort. Här är vi nu. Ett experiment har inletts. Det kan sluta hursomhelst, men eftersom det är humaniora så exploderar åtminstone inget.

En tanke på “Till att börja med

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s