Om pennans påstådda försvinnande

Eva-Lotta Kastenholm på Tegelhagens skola i Sollentuna är säker på sin sak. ”Jag tror inte att pennan kommer att finnas på sikt” säger hon, angående skolans satsning på digital teknik (hela artikeln finns här ). Jag läste och förfasades. För en gångs skull är jag och skolministern på samma sida. Att pennan är ett redskap som kommer att försvinna är faktiskt det dummaste jag hört. Helt enkelt därför att en penna är ett mer kreativt redskap än en dator.

I flera dagar har jag  suttit med ett worddokument och kämpat med en konferenspresentation inför en marinhistorisk konferens i Glasgow. Jag har inte kommit någon vart överhuvudtaget. Det är sant att det går fortare att skriva på en dator. Att texten därför kan bli längre. Att den är prydligare. Men det är liksom en liten tröst när man sitter fast. Till sist öppnade jag en powerpoint-presentation istället för att strukturera upp presentationen lite med bilder och stödord. Men det det dröjde inte länge innan jag blev så  less på alla trista knapptryckningar man var tvungen att göra för att få något resultat att jag gav upp. Inte heller Prezi  kunde utföra det som min hjärna helst ville göra. Det var helt enkelt alldeles för komplicerat. Men…

… det hela löste sig under middagen på min kvarterspub. Med en bläckpenna och en servett. Det tog fem minuter, istället för det tiodubbla (som det hade gjort i datorn eftersom datorn kräver en massa kommandon för att fungera) och det uppenbarade för mig exakt var knuten fanns. Möjligen blev det inte lika snyggt som i Prezi, men det var liksom inte heller poängen. Till skillnad från en dator har en penna nämligen inga begränsningar. Man kan dra vilka linjer man vill, hur man vill, i vilken ordning man vill. Man kan skriva och rita precis som det faller en in. När jag tänker efter är det faktiskt  alltid till pennan jag går när jag kör fast. Helst vill jag ha flera pennor och ett stort, stort papper på golvet där man kan härja hänsynslöst, men det går som sagt också bra med en ynkligt servett och en vanlig bläckpenna. Jag kan däremot inte komma på en enda gång då jag gjort tvärtom – bytt från pennan till datorn för att jag kört fast.

Jag tror rektorn har blandat ihop det trevliga i att barnens texter är snygga och prydliga med att man faktiskt lär sig skriva för att ha nytta av det. Att skrivandet inte är till för andras skull utan för sin egen. Och då är det ju bra om man kan skriva även om man inte har ett tangentbord framför sig utan bara en bläckpenna och en servett.

Jag väljer penna och papper framför surfplattan. De har nämligen aldrig svikit mig, aldrig hakat upp sig, fått virus eller vägrat acceptera mina kråkfötter. De meddelar inte ERROR när jag försöker åstadkomma kreativa stordåd.  De gör allt vad jag ber dem om och så länge en dator inte gör det kommer den förbli pennan underlägsen.

3 tankar om “Om pennans påstådda försvinnande

  1. Fast med ett anteckningsprogram och en platta kan du ju anteckna för hand eller med tangentbord, rita med all världens färger, diktera om du hellre vill det, ta ett foto eller lägga in något från webben. Och du tappar aldrig bort lappen för den lagras på flera ställen automatiskt.

  2. Men jag kan inte knyckla ihop plattan och kasta den på en förbipasserande om jag förlorar tålamodet…

    Jag kanske bara tycker om papper väldigt mycket, det är nog det som är problemet. Till exempel tycker jag om en anteckningsbok som man har använt ett tag så att den blivit riktigt sliten, vältummad och fläckig.Och så tycker jag om riktiga pennor. Med bläck i. En skärm är inte samma sak. Och ja, jag är orubbligt konservativ i den här frågan!

  3. En sak till, en penna kräver inte el och anteckningarna kräver inte el för att synas. Allt elektroniskt lagrat kan försvinna på ett ögonblick den dagen då elen kanske inte är åtkomlig. Jag tror den tid vi lever i nu kommer att förlora den mesta av denna tids kunskaper om det inte lagras på annat sätt än elektroniskt. Och man måste ha en uppladdad läsplatta till hands om den alls skall fungera. Med papper och penna kommer man längst oavsett var man är, oavsett om strömmen går osv osv. Här är den största anledningen till att en penna aldrig kommer att försvinna. Vår första penna var kolet från eldstaden en gång för längesedan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s