Hemlängtan del 2

Först av allt: nej jag går inte och längtar hem hela tiden dagarna i ända. Det gör jag verkligen inte.  För det mesta försöker jag ta tillvara den här oförskämt lyxiga tiden i det artiga, trädgårdsälskande och charmigt krigsromantiserande landet så mycket jag orkar. Men ändå.

Hemlängtan har ändrat karaktär. I början handlade den uteslutande om människor som jag tyckte borde ha gjort mig sällskap i exilen. Så fort jag gick någonstans tyckte jag mig se saker mina vänner borde ha sett eller som de skulle ha uppskattat. Egentligen var det nog inte ens hemlängtan utan bara längtan efter människor jag tycker om. Nu har jag vant mig vid att vara på egen hand, kan man säga. Eller kanske snarare vant mig vid längtan. Det har blivit en naturligt del av vardagen att gå runt och känna att vissa bitar fattas. Det är liksom bara så det är.

Istället har en ny fas inträtt. HEMlängtan. Längtan efter saker som man bara kan göra i Umeå. Det är inte för det att jag har tråkigt här. Det har jag inte; jag har det i själva verket fantastiskt. Men om jag vore hemma nu så skulle jag (utan någon egentlig inbördes ordning):

1) Kidnappa ett barn och gå och titta på Skuggteaterns Skuggdetektiver

2) Beställa ett stort smaskigt bokpaket från Adlibris med böcker jag suttit och dreglat över i månader.

3) Gå på den nya klubben på TC som utlovar grammofonmusik.

4) Gå på Impro Club

5) Följa med mina hurtiga kollegor på IKSU och träna

6) Sitta under trappan i ”personalutrymmet” och förmiddagsfika och sedan sitta kvar för länge i någon diskussion om viktiga – eller oviktiga – saker och inte börja jobba ordentligt förrän tidigast kvart i elva.

7) Ta en kaffe ute i Holmsund bryggd på en sprillans ny kaffemaskin.

8) Äta måndagslunch

9) Ta en torsdagsöl

10) Beställa folkmusikduon Siri Karlssons första album eftersom jag lyssnat mig blå på deras andra som finns på Spotify.

11) Vara barnvakt åt barn jag tycker om.

12) Spela på mitt älskade piano! Mina fingrar skriker efter tangenter!

13) Gå en promenad kring Nydalasjön och hoppas att det är plogat…

14.) Låta mig bli meddragen på folkdans.

15) Göra ett nytt försök med förra årets nyinköpta längdskidor. Ta med varm choklad!

16) Bestämma träff för fika med vänner samt våldgästa somliga som har haft oförskämdheten att få barn medan jag varit borta.

17.) Köpa saker jag tycker om utan att kalkylera med deras vikt först.

18.) Baka bröd.

19) Laga mat medan jag lyssnar på radio. Göra matlådor och frysa in!

20) Vända mig om i min sköna, svarta kontorsstol och säga för elfte gången åt min hårt arbetande kollega: ”Du… Bea.” Och sedan  säga något fullständigt oviktigt som hon egentligen inte alls vill höra.

Istället sitter jag och räknar båtar som passerar utanför mitt fönster. Det är inte fy skam det heller, men det är inte samma.

4 tankar om “Hemlängtan del 2

  1. Framför allt är det ett tecken på att jag längtar efter mitt kök. Ett rent, snyggt, prydligt kök med köksfläkt och vettiga köksredskap i lådorna och en radio på hyllan! Och gott bröd!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s